Reklama
 
Blog | Alice Frišaufová

Srpnová okupační aneb čtyři možnosti jak proměnit žábu

Když se setkáte se žábou, v horším případě ropuchou, zkoušíte ji změnit, políbit, aby se stala princem. Často políbíte prince a stane se žábou. I políbená žába může zůstat žábou a políbený princ princem.

Ležím na plážovém lehátku na Costa Brava, stovku kilometrů nad Barcelonou. Růžová paní benetton vedle z lehátka úzkostně volá na syna podle dresu mladého Messiho: “Serjoža, idi sjudá!“. Ten se ani po několikeré výzvě přijít nechystá. Hraje těsně za mou hlavou fotbal se svým světlovlasým otcem adidasem. Adidas je podle vzhledu a širokých lícních kostí bratrem pana la costa, který celý den v polotričku s ohrnutým límcem sedí u hotelového dětského bazénku a rychlostí šest cigár a tři piva za hodinu je svým dětem vzorem a osvěžovačem vzduchu pro všechny ostatní u bazénu. Oba budou dozajista bratranci osvaleného slámově žlutého pána s nápaditou tetováží, který zavinut v tony hilfigerovi směle rozráží a předbíhá skupiny španělských babiček a dědečků, kteří si přivolali výtah.

Večer se všichni adidasové, hilfigerové, pumy a benetoni ověšeni swarowskim, rolexem a cartierem, čím větší, tím lepší, sejdou na diskotéce se živou hudbou. Kapele to trvalo dopravit se ze své daleké východní rodné země bezmála třicet let a cestou se nenaučila jedinou novou skladbu, zato přidala na síle zvuku. To aby ji slyšeli opravdu všichni hosté v hotelu ležící v postelích. Jdu se poptat na recepci. Sedí tam recepční s výmluvnou jmenovkou Světlana a dva bodyguardi bez rubašek, kteří si v rodném jazyce pobrukují něco jako podmoskevské večery a mají hrudník velikosti stěhovacího vozu.

Zatím český pan prezident oznamuje svůj vyvolený termín předčasných voleb na stránkách Haló novin, stranického komunistického deníku, který tady, včetně redakce, okupanti zapomněli před čtyřiceti pěti lety. Podle jeho vlastních slov z vděčnosti za podporu, kterou při hlasování o důvěře jeho vládě komunisté projevili v českém parlamentu.

Reklama

Nezbývá mi, než se s chutí začíst do básně Stanislava Hyeny Cahy Co se šušká v Moskvě, která vyšla v Almanachu Vítrholc 9:

Co se šušká v Moskvě

V GUMu mají velký slevy

na plastový Meresjevy.

Mají mrskací protézky,

jsou čínský, ale fakt hezký.

Napadá mi, že je i pátý způsob, jak se setkat s ropuchou. Jaké to je zjistíte ve chvíli, když se k vám budou k proměňujícímu polibku blížit její bradavičnaté pysky.