Reklama
 
Blog | Alice Frišaufová

Proč se paní senátorka Filipiová neúčastní hlasování v Senátu

Když bydlím v Karlíně, nemohu si sednout na lavičku, aniž bych své pozadí nevystavila blízkosti tváří kandidujících senátorů, kteří lavičky považují za originální reklamní nosič. Mohu si vybrat mezi modrou senátorkou Danielou Filipiovou “Jen řeči nestačí”, nebo pánem s knírem” Pošlu vládu do kouta”.

Protože mi tento ředitel školy s partnerským přístupem nejen k žákům a jeho reklamní slogan připomínají nevtipný školní trest v podobně stokrát opsané věty “ Nebudu mluvit v hodinách českého jazyka”, zajímala jsem se o senátorku za ODS paní Filipiovou.

Na webu Senátu jsem se podívala na statistiku jejího šestiletého počínání v horní komoře a narazila jsem na na něco, co mi vrtalo hlavou. Napsala jsem proto paní senátorce mail:  

Dobrý den paní senátorko,

v Karlíně, kde bydlím, je nepřehlédnutelné množství vašich  předvolebních plakátů s heslem: Jen řeči nestačí. Na internetu jsem si vyhledala, že jste byla zvolena senátorkou za ODS v roce 2006 se stejným volebním sloganem, jaký máte letos. Našla jsem si na stránce Senátu statistiku hlasování za uplynulé volební období platnou ke dni 11.9. 2012. http://www.senat.cz/zpravodajstvi/statistiky/statistika_hlasovani.

Celkový počet hlasování za vaše volební období 2006 – 2012 byl 3030, z toho jste byla 613x pro, 79x proti, zdržela jste se 288 x. Nepřítomna jste byla 2050 x, přítomna 980 x. Vypočítala jsem si, že jste v senátu byla přítomna a zúčastnila jste se jen 32% hlasování.

Statistika vaši prezence v Senátu mne velmi zarazila. Nechci si dělat předčasné závěry bez znalosti věci, a proto vás prosím, abyste mi vysvětlila, proč jste tak často nepřítomna a  neúčastníte se hlasování.

Děkuji za odpověď.
S pozdravem
PhDr. Alice Frišaufová

Reklama

Za nějakou dobu přišla tato odpověď:

Vážená paní Frišaufová,

Zaráží vás číselný výpočet mých účastí na jednotlivých hlasováních. Jsem členem delegace Parlamentu ČR při Radě Evropy a často se bohužel stává, že jednání pléna Senátu a pléna RE je souběžné. Vzhledem k tomu, že jsem zástupcem Parlamentu ČR v otázce sexuálního zneužívání dětí, musela jsem často dát přednost před jednáním Senátu jednání Rady Evropy. Další má neúčast na hlasování může vyplývat z toho, že mnohdy si sjednávám schůzky s občany či zástupci různých institucí, neziskových organizací apod. na dobu, kdy jedná Senát, a to z důvodu, abych vyhověla časovým možnostem druhé strany. Pak se stane, že se hlasování nezúčastním, ač jsem v Senátu přítomna.

Dalším důvodem nepřítomnosti senátora na hlasování může být výborová zahraniční cesta.

Nicméně, práce senátora není jen o hlasování na plénu, ale zejména o práci ve výborech (kde je má účast zcela pravidelná) a dalších akcích, které s prací senátora souvisejí. Myslím, že je mnohdy pro občany větším přínosem setkání s nimi a jednání o konkrétním problému, než hlasování, které často ani nemůže ovlivnit celkový výsledek – zamítnutí či přijetí zákona…

Pokud budete mít další dotaz, ráda vám na něj odpovím.
S pozdravem a přáním krásných dnů
Daniela Filipiová

Jsem na pochybách. A nejen proto, že o sobě paní setátorka mluví v mužském rodě. Má senátorka, která chce můj hlas na dalších šest let, pracovat v Radě Evropy a v zahraničí tak usilovně, že mimo konečný rozhodovací senátní proces tráví 68% svého času? Nebo že by mi vadilo to volební heslo „Jen řeči nestačí“?