Reklama
 
Blog | Alice Frišaufová

O levici, pravici a Georgi Orwellovi

Přečetla jsem si v Mladé frontě, že současné vedení prestižní britské rozhlasové stanice BBC rozhodlo, že socha George Orwella, který v BBC pracoval, nebude umístěna před nové sídlo stanice v centru Londýna. Údajně proto, že Orwell byl „příliš levicový“.

Rozhodla jsem se proto, milý Georgi, že ti napíšu. I když o tom nevíš, byl jsi mým  prvním mužem: dokonce několikrát. S tvou útlou knihou Animal Farm, dlouho kralující hitparádě nepřátelských pravicových libri prohibiti, jsem se poprvé dopustila zločinného jednání proti naší socialistické vlasti. Jeden výtisk jsem propašovala v létě roku 1984 (to jsou, Georgi, paradoxy!) na holém těle z Norska. Dokonce – když o tom tak uvažuju – podkopala jsem celý tábor míru a socialismu v čele se sovětským medvědem, protože jsem obelstila soudruhy NDR celníky i naši nebdělou hlídku československou socialistickou. Při přechodu dvojích hranic mi ve vlaku sice důkladně zrevidovali všechny kusy špinavého prádla z batohu, vymačkali zubní pastu, ale na tělo mi, Georgi, nesahali.

Taky jsi byl prvním autorem anglicky psané knihy, kterou jsem přečetla v originále. Do setkání s tebou jsem se s autentickým britským pramenem mohla setkat jen na stránkách novin britské komunistické strany The Morning Star, které jsme na gymnáziu používali jako didaktickou pomůcku v hodinách anglické konverzace. Byl to, drahý Georgi, velmi užitečný jazykový i ideologický zdroj. Tvá prasata v knize mluvila úplně stejným tónem a podobnými slovy, jako britští novináři Ranní Hvězdy, kteří nás seznamovali například se životem Angely Davisové. Tato kudrnatá a navíc utlačovaně sympatická tmavší modla bratrské americké komunistické strany spolu s jejím soudruhem předsedou Gusem Hallem to fakt, Georgi, mysleli s bojem za mír vážně.

Milý Georgi, aby se člověk viděl celý, potřebuje k tomu zrcadlo, jinak to nejde. To se pak ale všechno zrcadlově obrátí. Z pravice je levice a z levice pravice, represe a pronásledování se změní v lásku a z řeči se stává newspeak.

Reklama

All the animals are equal, but some of them are more equal than others. Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější. Tato tvoje geniální věta, můj milý Georgi, platí v každé době a v každé zemi, nalevo i napravo.

Tvoje navždy vděčná

Alice

P.S. Milý Georgi, pod můj dopis se podepisují i čtenáři blogu Pavel P. Ries a Anton Kubasák.