Reklama
 
Blog | Alice Frišaufová

Lachtan Gaston, kráva Yvonna, Babinský, Kájínek a topoly

To jsou mí hrdinové a hrdinky. Sleduji, jaká se ve mně zvedá vlna radosti nad jejich příběhy. Iracionálně podporuji rebely a mám prasečí radost z toho, že „jim“ utekli, že se vzbouřili proti „moci“, ať to znamená cokoli!

Lachtan Gaston se proslavil před deseti lety v době povodní. Žil v pražské zoo v Tróji a rozvodněná Vltava ho odnesla
do Labe, pak do Německa, kde ale, bohužel, vyčerpáním po více než třistakilometrové cestě zemřel. Kromě pomníku v ZOO má Gaston i svůj odkaz na wikipedii, byla o něm napsána kniha a dokonce se mu narodilo mládě – pohrobek. 

Další zvířecí rebel – mezinárodně hledaná uprchlá kráva Yvonne, která před rokem utekla z Rakouska do Bavorska a její story čtvrt roku plnila stránky novin obou zemí – se nedala nalákat ani do nastražené sexuální pasti v podobě býka Ernsta!

Napínavá story uprchlého pana Kájínka, který se stal filmovým hrdinou! Lidová kramářská píseň o lotru Babinském: „Na kopečku v Africe, stojí stará věznice„, kterou jsme zpívávali na školních výletech v autobuse. Mé dcery, které
milovaly večerníčkovou pohádku o loupežníku Rumcajsovi a tak jsem viděla snad všechny epizody!

Reklama

Našla jsem i své oblíbené rostlinné rebely. Na malém sídlišti Invalidovna v Karlíně na jaře vykáceli více než čtyřicetimetrové topoly, které údajně ohrožovaly domy a jejich obyvatele. Pařezy, které zůstaly po vykácených stromech, za pár měsíců obrostly větvemi, které jsou dnes třímetrové a mají ambice stát se novými stromy. Topolové kořeny to taky nevzdaly. Plíživě se pod zemí množí a vyrážejí na povrch v desítkách malých topolů. Jejich síla je tak velká, že prorazily asfalt a rostou uprostřed cestiček mezi domy.

Mám z vás radost! ¡ No pasarán!