Reklama
 
Blog | Alice Frišaufová

Jaký je rozdíl mezi Jamesem Deanem a Ivanem, Borisem, Markem a Petrem z ODS?

Pokud mi nějaké výroky znějí divně, nebo vypadají přibližně stejně podezřele, jako eurová bankovka vyrobená na černobílé kopírce, dosazuji si do vět jiná slova tak dlouho, až přijdu na to, co mi nevoní. Tak například: když nahradím zájmeno vy jiným – třeba já, věty se vyjasní: „Dělám to všechno jen pro vás/ sebe“, nebo: „Obětoval jsem se pro vás/ sebe“.

 

Zkusila jsem si obdobně hrát se slovy rebel a vyděrač. Na netu jsem našla několik definic obou slov: Rebel, také rebelant, buřič, odbojník, je upřímná, sebe vědomá a přímá osobnost, která si stojí za svým názorem a nepřizpůsobuje se tlaku davu. Vyděrač, též prospěchář, vypočítavec konjunkturalista, je osoba těžící z okolností, která si neoprávněně pod pohrůžkou vynucuje na jiné osobě prospěch nebo zájmy.

Z českých médií jsem z politického zpravodajství a komentářů vybrala náhodně pár vět a pro svou radost jsem vyměnila slova rebel za nalezené významy slova vyděrač. Jak to tedy nyní vypadá na webu aktualne.cz?

Stručně a jasně: „Vyděrači se obuli do Nečase, nabídl jim kompromis“. Košatěji: „Kompromisní návrh premiéra  Petra Nečase (ODS) k daňovému balíčku problém neřeší a je „zoufale málo jako sebereflexe voleb“. ODS se musí změnit a zrevidovat celou vládní politiku. Prohlásil to někdejší šéf poslanců ODS a jeden ze stranických vypočítavců Petr Tluchoř”.

Reklama

A co se mi změnilo na idnes.cz?  Objevila jsem vyložený morální apel: “Nečas navrhl zoufale málo, netrestejme úspěšné, říkají prospěcháři ODS“, nebo nyní blouznivě básnické: „Konjunkturalisté z ODS sní o čistostraně bigotních pravičáků“.

Všem autorům použitých článků se omlouvám. A nemohu jinak, než skončit slovy své oblíbené postavy z Limonádového Joea aneb Koňské opery: „ Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!“